باسمه تعالی
مقدمه
در پی وقوع جنایات رژیم صهیونیستی در نوار غزه در ماههای اخیر و تداوم این امر، جریانهای متعدد جدیدی در جهت مقابله با جنایات این رژیم در سراسر جهان پدید آمده است. گروهها و مجموعههای غیردولتی که به دنبال توقف جنایات رژیم صهیونیستی در نوار غزه هستند، ابتکارات متعددی را در جهت حصول این امر اتخاذ نموده اند که از جمله ی این ابتکارات میتوان به تحریم تجاری رژیم اشاره نمود.
البته موضوع تحریم رژیم صهیونیستی موضوع جدیدی نیست و از سالهای گذشته تا کنون گروههای مختلف، تحت عناوین متفاوت، در جهت تحریم رژیم صهیونیستی فعالیت میکردند که عمدهی تمرکز آنها روی تحریم کالای شرکتهای حامی رژیم بوده است. اما وجه تمایز برخی ابتکارات پیشنهادی جدید، هدف قراردادن بخشهای اقتصادی رژیم صهیونیستی به صورت مستقیم است. به صورتی که شرکتهایی که به صورت مستقیم با رژیم صهیونیستی ارتباط دارند و در بخشهای تاثیرگذار اقتصاد آن فعالیت میکنند هدف قرار گیرند. این موضوع اقدام نوینی است که به تدریج درحال شکلگیری است.
رسیدگی به موضوع تحریم رژیم صهیونیستی دو وجه دارد؛ یک وجه آن کارهای پژوهشی و شناسایی گلوگاه است و وجه دیگر آن اقدامات عملی با پشتوانهی اقدامات پژوهشی است؛ به این معنی که نقاط آسیبپذیر در بخشهای مختلف اقتصاد رژیم صهیونیستی شناسایی و سپس جریان اجتماعی و سیاسی دارای انگیزه برای کنش، به سمت آن هدایت میشوند. در ادامهی این گزارش نمونههایی از اقدامات انجام شده توسط مجموعهها و گروههای غیردولتی در سراسر جهان ارزیابی خواهند شد تا وجوه مسئلهی تحریم رژیم صهیونیستی در خارج از مرزهای ایران مورد تبیین قرار گیرد.
مجموعه Jacobin
رسانهی چپگرای آمریکایی Jacobin در ژوئن سال 2024، اقدام به انتشار مقالهای در رابطه با لزوم وضع تحریمهای اقتصادی علیه رژیم صهیونیستی نمود[1]. ذیل این مقاله، تحریمهای اقتصادی کلمبیا علیه رژیم صهیونیستی و بهطور خاص تحریمهای وضع شده در حوزهی صادرات ذغال سنگ از کلمبیا به مقصد رژیم صهیونیستی شرح داده شده و نتایج حاصله از آن ارزیابی شده است. در روزهای اخیر رئیسجمهور کلمبیا در راستای تحتفشارگذاشتنِ رژیم صهیونیستی برای پایاندادن به جنگ غزه، فرمان ممنوعیت صادرات زغالسنگ به صهیونیستها را امضا کرد
این رسانه الگوی تحریمی کلمبیا علیه رژیم صهیونیستی را نمونهای موفق از اقدام علیه این رژیم عنوان نموده است و دیگر دولتها را نیز به پیروی از این الگوی تحریمی فراخوانده است. در این مقاله استفاده از ابزار تحریم اقتصادی علیه رژیم صهیونیستی به عنوان رویکردی موثر در جهت فشار به این رژیم برای توقف جنگ غزه بیان شده است
مجموعه The Geopolitics
مجموعهی [2]The Geopolitics فعال در حوزهی روابط بینالملل، طی نوامبر سال 2023 بیانیهای منتشر نمود که ذیل آن خواستار وضع تحریم علیه رژیم صهیونیستی از جانب اتحادیهی اروپا و دولتهای قرارگرفته ذیل مفهوم جنوبگان جهانی گشت. در متن منتشره از سوی این مجموعه، جنایات رژیم صهیونیستی در غزه توصیف و در ادامه تحریم را ابزاری کارآمد برای ایجاد فشار بر این رژیم در جهت توقف جنایات خود عنوان نمودهاست.
در ادامهی این بیانیه، مجموعه The Geopolitics خواهان وضع تحریم علیه رژیم صهیونیستی در دو قالب دیپلماتیک و اقتصادی شده است و با بیان حجم تجارت خارجی میان رژیم صهیونیستی و اتحادیهی اروپا، وضع تحریم اقتصادی علیه این رژیم را موثر بر کنشگری این رژیم ارزیابی نموده است.[3]
مجموعهی Oil Change International
مجموعهی Oil Change International در 14 مارس سال 2024 اقدام به انتشار گزارشی تحلیلی در ارتباط با زنجیرهی تامین نفت رژیم صهیونیستی نمود[4]. تدوین گزارش منتشره از جانب این مجموعه به گروهData Desk که در زمینهی گردآوری و فرآوری دادههای مرتبط با حوزهی انرژی فعال میباشد محول شد.
مجموعهی Oil Change International، نظر دادگاه بینالمللی لاهه در ارتباط با جنایات جنگی رژیمصهیونیستی در غزه را دلیل انتشار این گزارش عنوان نموده است. در این گزارش دادههای مرتبط با شرکتها، دولتها و شناورهای دخیل در تامین نفت رژیمصهیونیستی منتشر شده است و همچنین مسیرها و روشهای تامین نفت وارداتی این رژیم نیز ارزیابی میشوند.
جنبش No Harbour For Genocide
جنبش No Harbour For Genocide، ائتلافی متشکل از گروههای حقوق بشری متعددی میباشد که هدف اعلانی خود را متوقف نمودن تامین سوخت نظامی رژیم صهیونیستی عنوان نموده است[5]. این جنبش تاکنون در کشورهای اسپانیا، جبل طارق، مراکش، یونان و قبرس تجمعاتی در جهت ممانعت از پهلوگیری کشتیهای حامل سوخت وارداتی رژیم صهیونیستی در بنادر این کشورها انجام داده است.
جنبش No Harbour For Genocide طی هفتههای اخیر تجمعات متعددی در اسپانیا، مراکش، قبرس و یونان برگزار نموده است و متعاقبا موفق به ممانعت از پهلوگیری شناورهای مرتبط با تامین سوخت نظامی رژیم صهیونیستی در بنادر مراکش، جبل طارق و اسپانیا شده است.
مجموعه E-International Relations
دکتر محمد بحلالی در گزارش منتشره در سایت E-International Relations به ارزیابی آثار استفاده از ابزارهای اقتصادی علیه رژیم صهیونیستی پرداخته است[6]. وی ذیل این گزارش احتمال استفادهی اتحادیه اروپا، بریکس و ایالات متحده آمریکا از ابزار وضع تعرفه در تجارت با رژیم صهیونیستی را ارزیابی نموده و نتیجه گیری میکند که چه این اقدام به صورت انفرادی صورت گیرد و چه با اجماع، اقتصاد اسرائیل و به طور خاص نرخ درآمد سالانهی آن شدیدا دچار آسیب خواهند شد. وی همچنین در این گزارش عنوان مینماید که حوزههای خردهفروشی، فناوریهای ارتباطی و فناوریهای علمی اصلیترین حوزههای صنعت اسرائیل میباشند که متاثر از وضع تعرفههای اقتصادی خواهند شد.
دیدهبان حقوق بشر
سازمان غیردولتی دیدهبان حقوق بشر در 29 فوریه سال 2024 با انتشار بیانیهای خواهان وضع تحریم علیه رژیم صهیونیستی برای ممانعت از تداوم جنایات این رژیم در غزه شده است[7]. این سازمان با توصیف جنایات رژیم صهیونیستی در غزه و همچنین استناد به گزارش کمیسیاری عالی حقوق بشر سازمان ملل در قبال جنایات این رژیم در غزه، اقدامات این رژیم را مطابق با تعریف حقوقی نسلکشی توصیف نموده است. سازمان دیدهبان حقوق بشر ذیل بیانیهی خود از تمامی دولتها درخواست نموده است تا با وضع تحریمهای هدفمند، رژیم صهیونیستی را برای توقف جنایاتش در غزه تحت فشار قرار دهند.
مجموعه الجزیره
مجموعهی رسانهای الجزیره در 3 آپریل 2024 ذیل گزارشی به ابعاد حقوقی تحریم رژیمصهیونیستی پرداخت[8]. ذیل این گزارش و با استناد به آرای پیشین دیوان عالی دادگستری بینالمللی و قطعنامههای سازمان ملل متحد حول اقدامات رژیم صهیونیستی در کرانه باختری و نوار غزه، عنوان شده است که این رژیم تهدیدی علیه صلح جهانی و درحال انجام نسلکشی عامدانه است. در ادامهی این گزارش و بنابر قواعد حقوق بینالملل عنوان شده است که تمامی دولتها در نظام بینالملل موظف به اتخاذ اقدامات لازمه برای توقف جنایات رژیم صهیونیستی میباشند که از جملهی اقدامات موثر در تحقق این امر، وضع تحریمهای تجاری و تسلیحاتی علیه رژیم صهیونیستی میباشد.
جمعبندی
چنانچه که در موارد فوق عنوان گشت، در پی وقوع جنایات رژیم صهیونیستی در نوار غزه امر تحریم این رژیم به منظور اجبار آن به توقف جنایات خود مورد توجه مجموعههای رسانهای و پژوهشی بینالمللی قرار گرفته است. در موارد تحلیلی حول تحریم تجاری این رژیم، عنوان شده است که وضع تحریم تجاری علیه رژیم صهیونیستی بر اقتصاد آن اثرات چشمگیری خواهد گذاشت. از سوی دیگر و بهدلیل عدم حمایت دولتهای شریک اقتصادی رژی مصهیونیستی با اتخاذ تحریم تجاری علیه این رژیم، حصول این امر تاحد زیادی وابسته به رویکرد بازیگران فرادولتی چون جنبشهای اجتماعی و صنفی میباشد که اقدامات صورت گرفته در ماههای اخیر توسط آنها نشان از انگیزهی بالا برای کنش در این زمینه دارد.
منابع ———————————-
[1] مقالهی سایت جاکوبین با عنوان « تحریم ذغال سنگ کلمبیا علیه اسرائیل الگویی برای دنبال کردن است » – 17 ژوئن 2024 (18 خرداد 1403)
https://jacobin.com/2024/06/colombia-coal-embargo-israel-war-gaza
[2] رسانهای تحلیلی در حوزهی روابط بینالملل و ژئوپلتیک که از سال 2017 آغاز به فعالیت نمود.
[3] مقالهی سایت ژئوپلتیک با عنوان « اکنون زمان وضع تحریم بر اسرائیل است » – 9 نوامبر 2023 (18 آبان 1402)
https://thegeopolitics.com/its-time-to-impose-sanctions-on-israel
[4] گزارش مجموعهی اویل چنج اینترنشنال با عنوان « بررسی کشورها و شرکت-های پشت زنجیرهی نفت و سوخت اسرائیل» – 14 مارس 2024 (24 اسفند 1402)
Investigating the countries and companies behind Israeli crude oil and fuel supply chains
[5] گزارش مجموعهی پاپیولار رسیستنس با عنوان « بندری برای نسلکشی نیست: کنشگران برای ورود “کشتی مرگ” آماده میشوند» – 29 جولای 2024 (8 مرداد 1403)
https://popularresistance.org/no-harbour-for-genocide-campaign-activists-prepare-for-arrival-of-ship-of-death/
[6] گزارش مجموعهی ای-اینترنشنال ریلیشنز با عنوان « منازعهی اسرائیل-فلسطین و تاثیر تحریمهای اقتصادی» – 15 جولای 2024 (25 تیر 1403)
The Israel-Palestine Conflict and the Effects of Trade Sanctions
[7]بیانیهی دیدهبان حقوق بشر با عنوان « تحریمهای هدفمند و تحریم تسلیحاتی وضع کنید تا از انجام جنایات جلوگیری کنید » – 29 فوریه 2024 (10 اسفند 1402)
https://www.hrw.org/news/2024/02/29/impose-targeted-sanctions-and-arms-embargo-prevent-atrocities
[8] گزارش مجموعهی الجزیره با عنوان « کیس حقوقی برای وضع تحریمها بر اسرائیل» – 3 آپریل 2024 (10 اردیبهشت 1403)
https://www.aljazeera.com/opinions/2024/4/3/the-legal-case-for-imposing-embargoes-on-israel